Borgward Hansa

De Hansa 1500 was de eerste naoorlogse personenauto die Borgward bouwde en dit model werd in verschillende versies geproduceerd tot 1959.

 

Borgward Hansa 1500

Borgward Hansa 1500

 

Borgward besloot na de oorlog zijn onderneming in drie geheel zelfstandige autobedrijven op te splitsen, waarin hij overigens wel steeds bijna alle aandelen bezat. Een belangrijke reden hiervoor was de toewijzing van grondstoffen. De geallieerde bezetting wees namelijk elke autofabriek een gelijke hoeveel grondstoffen toe. Door drie autofabrieken op te richten kreeg Borgward dus drie keer zoveel grondstoffen. De drie bedrijven waren Goliath, Lloyd Motoren en Borgward.

 

Door de invoering van de D-Mark in juni 1948 hadden de meeste Duitsers vrijwel geen geld meer. Dat deed Borgward besluiten om opnieuw de goedkope Goliath-driewieler op de markt te brengen. Deze GD 750, die in het voorjaar 1949 werd uitgebracht, was met name bestemd voor kleine middenstanders. Vrijwel gelijktijdig kwam de Borgward-fabriek met de Hansa 1500. Dit was de eerste echte nieuwe naoorlogse Duitse automobiel. De Borgward baarde met zijn pontonvorm veel opzien. Volgens criticasters had Carl Borgward, die de auto vrijwel in zijn eentje had ontworpen, zich tijdens zijn internering teveel laten beïnvloeden door de vormgeving van Amerikaanse automobielen. De 1.5 liter viercilinder motor leverde 48 PK en haalde een topsnelheid van 120 km/u.

 

Borgward Hansa 1500 interieur

Interieur van de Borgward Hansa 1500

 

De modern ogende 1500 was al snel in carrosserievormen verkrijgbaar: als twee- en vierdeurs sedan en vierpersoons cabriolet. In 1950 kwam daar nog de 2+2 sport cabriolet bij. Deze leverde dankzij twee carburateurs en een hogere compressieverhouding 66 PK en een topsnelheid van 150 km/u. De Hansa verkocht direct redelijk.

 

Borgward Hansa 1800

Borgward 1800

 

De Borgward Hansa 1500 werd eind 1952 opgevolgd door de 1800. Een jaar later kwam er tevens een dieselversie. Hiervan werden er niet al te veel verkocht, hoewel de auto zeer zuinig was en daarom wel geliefd bij taxichauffeurs. Tegelijk met de 1800 werd de luxe 2400 geïntroduceerd. De limousine moest het opnemen tegen de Mercedes 220 en de Opel Kapitän. Dat niet alles wat Borgward aanraakte in goud veranderde bleek bij dit model. Mede vanwege de stroomlijncarrosserie (die een jaar later al weer verdween) en kritieken op de slecht werkende automatische versnelling en te zwakke remmen, verkocht de auto slecht.Borgward modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant