Borgward Arabella

De Arabella werd gebouwd tussen 1959 en 1963 en was een personenauto met een 0,9 liter viercilinder motor, goed voor 45 PK en een topsnelheid van 133 km/u. De van oorsprong vooral als fabrikant van vrachtwagens bekende firma Lloyd – onderdeel van het Borgward-concern – bouwde sinds 1950 weer personenauto’s. Tot eind jaren vijftig waren dat voornamelijk zogenaamde ‘Kleinwagen’, ten tijde van het Wirtschaftswunder voor velen de eerste auto die men zich kon veroorloven.

 

Onderzoek onder de potentiële klanten van Lloyd toonde aan dat met het stijgen van de welvaart de mensen weer veeleisender werden. Nu het economisch beter ging, wilde men een snellere, luxere en grotere auto. In 1959 dichtte Lloyd daarom het gat tussen de dwergautoklasse en de veel grotere en duurdere Borgward Isabella met de nieuwe Arabella. De intern 900 genoemde Arabella was een volledig nieuwe constructie, die een zeer korte ontwikkelingstijd kende. De Arabella bood voor zijn klasse veel ruimte en een ongekend elegante carrosserie.

 

borgward arabella

Borgward Arabella

 

Door de korte ontwikkelingstijd had de Arabella te kampen met tal van kinderziekten. Later zou bovendien blijken dat de kostprijs van de Arabella verkeerd gecalculeerd was, waardoor Borgward op elk van de ruim 45.000 verkochte exemplaren bijna 600 D-Mark moest toeleggen. Op de IAA van 1959 stonden twee door Frua ontworpen Arabella’s Coupé met een 45 PK boxer. Deze fraaie Coupé stond voor 1960 op de planning, zo verklaarde men. Helaas bleef het bij deze twee exemplaren. Ook in een Combi was voorzien maar deze haalde het productiestadium eveneens niet meer door de faillissementsperikelen rond het Borgward-concern.

 

Vanaf 1960 werd de Arabella onder de merknaam Borgward verder gebouwd. In augustus 1961 sluit de Borgward-fabriek voorgoed haar poorten. De Arabella’s werden nog enkele jaren doorgebouwd, tot in 1963 ook voor dit model het doek viel. Voor de Arabella werden verschillende productieaantallen genoemd, variërend tussen 45.500 en 47.040 exemplaren.

 Borgward modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant