MENU

Borgward

Borgward was een Duits automerk dat van 1939 tot 1963 heeft bestaan en verschillende modellen auto’s heeft geproduceerd. Het was verbonden aan verschillende bedrijven die allemaal waaren opgericht door Carl Borgward en in Bremen waren gevestigd.

 

 

Geschiedenis van Borgward

Aanvankelijk bouwde het merk zijn auto’s alleen onder de naam Goliath, later ook onder de namen Hansa en Lloyd (bedrijven die werden overgenomen), en vanaf 1939 bouwde hij ook onder eigen naam. De eerste Borgward was de 2300. De bekendste en meest populaire Borgward was de Isabella.

 

Borgward 2300 1959

Borgward 2300 uit 1959.

 

In 1961 ging de Borgward-groep spectaculair ten onder. De Amerikaanse importeur ging failliet, waardoor de autobouwer met een overschot kwam te zitten. De Duitse krant Der Spiegel schreef in januari 1961 een artikel over de “slechte” financiële situatie bij het bedrijf. Het merk had in 1960 30 miljoen DM moeten lenen, waar de senaat van Bremen borg voor stond. Vele orders werden geannuleerd, met als gevolg dat er nog grotere voorraden ontstonden en het bedrijf dieper in de problemen kwam

 

Borgward Isabella 1960

Borgward Isabella cabriolet uit 1960.

 

Op 4 februari 1961 werd Carl Borgward voor de keus gesteld: in surseance gaan, of alle eigendom van de Borgward-groep overdragen aan Bremen. De autofabrikant koos voor het laatste. In 1965 publiceerde diezelfde Der Spiegel dat het bedrijf nooit failliet had hoeven gaan. Volgens de huidige maatstaven was het ook geen echt faillissement, omdat alle schuldeisers netjes werden betaald. Tegenwoordig worden in de voormalige fabriek van Borgward auto’s van Mercedes-Benz gemaakt.


Borgward modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant