MENU

Avions Voisin

Avions Voisin was een luxe Franse automerk dat door Gabriel Voisin in 1919 werd opgericht, het bedrijf zou tot 1939 automobielen produceren.

 

Voisin C5 Faux Cabriolet 1925

Avions Voisin C5 Faux Cabriolet uit 1925

 

Geschiedenis

Gabriel-Eugene Voisin, geboren op 5 februari 1880, was een van de meest opmerkelijke figuren in de transportgeschiedenis in Frankrijk. Voisin was een luchtvaartpionier en fabrikant die in 1919 begon met het produceren van auto’s in Issy-les-Moulineaux, een industriële voorstad ten zuidwesten van Parijs. Met de bouw van de Laboratoire Grand Prix auto in 1923 was Voisin een van de eersten die een auto met een monocoque chassis bouwde. In de vroege jaren 1930, kon Voisin niet al zijn ontwerpers meer betalen waaronder de jonge creatieve ingenieur Andre Lefèbvre. Voisin beval Lefèbvre aan bij Louis Renault, waar hij leiding zou gaan geven aan drie bijzonder belangrijke auto-projecten: de Traction Avant, de 2CV en de DS, met behulp van een heleboel Gabriel’s lessen.

 

C25 Aérodyne uit 1936

Avions Voisin C25 Aérodyne uit 1936

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog werd het bedrijf genationaliseerd in de politieke onrust en de regering zette bestuurders aan het roer die niet de traditionele koers van het bedrijf voortzetten. Voisin’s bedrijf werd geïntegreerd in dat van haar voornaamste schuldeiser, motorleverancier Gnome & Rhône dat op zijn beurt werd genationaliseerd in 1945.

 

Voisin stierf in 1973 op 93-jarige leeftijd; zijn rusteloze geest keek altijd naar de toekomst. Typerend voor de man was de inmiddels beroemde opmerking die hij maakte aan een liefhebber die zijn advies zocht over de restauratie van een klassieke Voisin:”je bent te jong om bezig tezijn met oude auto’s, op jouw leeftijd moet je bezig zijn met vrouwen!”.

 

De Voisin uit 1936 werd gebruikt in de film ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’ uit 2008 en in de film ‘Sahara’ uit 2005.

 

The Voisin C25 Aerodyne

Bewegend beeld van de schitterende Voisin C25 Aérodyne uit 1936


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant