Avions Voisin

Avions Voisin was een luxe Franse automerk dat door Gabriel Voisin in 1919 werd opgericht, het bedrijf zou tot 1939 automobielen produceren.

 

Voisin C5 Faux Cabriolet 1925

Voisin C5 Faux Cabriolet uit 1925.

 

Geschiedenis

Gabriel B. Voisin was een luchtvaartpionier en fabrikant die in 1919 begon met het produceren van auto’s in Issy-les-Moulineaux, een industriële voorstad ten zuidwesten van Parijs. Met de bouw van de Laboratoire Grand Prix auto in 1923 was Voisin een van de eersten die een auto met een monocoque chassis bouwde. In de vroege jaren 1930, kon Voisin niet al zijn ontwerpers meer betalen waaronder de jonge creatieve ingenieur Andre Lefèbvre. Voisin beval Lefèbvre aan aan Louis Renault, waar hij leiding zou gaan geven aan drie bijzonder belangrijke auto-projecten: de Traction Avant, de 2CV en de DS, met behulp van een heleboel Gabriel’s lessen.

 

voisin C25 Aérodyne 1936

Voisin C25 Aérodyne uit 1936.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog werd het bedrijf genationaliseerd in de politieke onrust en de regering zette bestuurders aan het roer die niet de traditionele koers van het bedrijf voortzetten. Voisin’s bedrijf werd geïntegreerd in dat van haar voornaamste schuldeiser, motorleverancier Gnome & Rhône dat op zijn beurt werd genationaliseerd in 1945.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5wHPTltWAtEBewegend beeld van de schitterende Voisin C25 Aérodyne uit 1936.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant