MENU

Avanti

De Avanti was een sportieve coupe op basis van de Studebaker Avanti en werd geproduceerd door een aantal ondernemers. Deze ondernemers waren lokale Studebaker dealers. Na de sluiting van de Studebaker fabriek op 20 december 1963, werden de auto’s met de naam Avanti aanvankelijk geproduceerd van overgebleven Studebaker componenten en later van General Motors en Ford chassis en motoren. Dit waren geen replica’s, want ze werden gebouwd door de Avanti Motor Company.

 

avanti 1964

Avanti uit 1964.

 

Twee van deze ondernemers waren de broers Altman die in 1965 een licht gewijzigde versie van de auto in onder de merknaam “Avanti II” op de markt brachten. Het model kreeg een 5,4 liter Chevrolet Corvette motor die al snel evolueerde naar de 350, de 400. De laatste Avanti kreeg een 305 V-6 motor van Roush en hier werd er slechts een van gebouwd. Alle Avanti II’s en hun opvolgers werden gebouwd op Studebaker chassis van 1963 tot 1987. Na de dood van Nate Altman, runde Arnold Altman het bedrijf tot het werd verkocht in 1982.

 

avanti II 1973 interieur

Interieur van een Avanti II uit 1973.

 

Stephen H. Blake

Op 1 oktober 1982 kocht vastgoedontwikkelaar Stephen H. Blake de rechten op de Avanti II. De staat Indiana stelde een lening van $ 1,9 miljoen beschikbaar aan Avanti, als onderdeel van het financiële pakket dat werd aangeboden toen Blake de onderneming. Hij maakte aanpassingen aan de auto, die onveranderd gebleven was sinds de productie van het Avanti II-model begon in het midden van de jaren zestig. Het model kreeg rechthoekige koplampen en er werden moderne kunststof-bumpers in carrosseriekleur geïntroduceerd. Blake’s bedrijf werd al snel failliet verklaard en hij trad af in februari 1986.

 

avanti II 1983

Avanti II uit 1983 met vierkante koplampen.

 

De Avanti Motor Company werd in 1987 opnieuw gekocht door Michael Eugene Kelly. Hij verplaatste de productie naar Ohio. Ook dit werd een korte oefening en in 1991 wisselde het bedrijf opnieuw van eigenaar. De volgende die wel iets wilde met het merk was John J. Cafaro, een onroerend goed man. Hij kocht de rechten op Avanti Motor Company en met de hulp van de Staat van Ohio. Cafaro kreeg de credits voor het maken van de vierdeurs Avanti in 1990, een idee van de oorspronkelijke ontwerper Raymond Loewy. Cafaro concentreerde zich echter teveel op de vierdeurs versie wat ten koste ging van de oorspronkelijke coupé, waar het bedrijf nog geld aan verdiende. Er werden slechts 90 exemplaren van gebouwd waardoor ze zeer zeldzaam zijn. In 1991 ging Cafaro terug naar de bouw van de coupé voordat de fabriek later dat jaar werd gesloten.

 

Avanti II vierdeurs 1991

Een zeldzame vierdeurs Avanti II uit 1991.

 

Michael E. Kelly keert terug

Michael Kelly kwam terug in beeld en verhuisde Avanti uit Ohio naar Georgia in 1999 en produceerde daar de herontworpen Avanti auto’s tussen 2000 en 2005. Vanaf 2004 werden Ford chassis en motoren gebruikt.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant