MENU

Austin Maxi

De Austin Maxi was een middelgrote vijfdeurs hatchback die door British Leyland werd gebouwd tussen 1969 en 1981. Het was de eerste Britse vijfdeurs hatchback met vijf versnellingen.

 

Austin Maxi

Austin Maxi

 

Geschiedenis van de Austin Maxi

De Maxi was de laatste wagen ontworpen onder de British Motor Corporation en was de laatste productie-auto ontworpen door Alec Issigonis. In de oorspronkelijke plannen had de Maxi de “Austin 1500” moeten heten en zou er een sedanversie volgen genaamd de “Morris 1500”.

 

Maar het liep anders en bij de fusie van BMC en Leyland besloot het nieuwe management de vierdeurs sedan te laten voor wat het was en de Morris Marina te ontwikkelen. De nieuwe voorzitter besloot ook om de naam van de hatchback te wijzigen in de Maxi als eerbetoon aan de Mini van tien jaar eerder.

 

De Maxi werd op 24 april 1969 geïntroduceerd. Het was de eerste auto na de oprichting van British Leyland. Het volgde de trend van de vijfdeurs hatchback van de Franse Renault 16, die de Europese Auto van het Jaar werd in 1966.

 

De krachtbron was een 1485 cc, vanaf 1971 een 1748 cc, E -Series benzinemotor die later zijn weg naar andere Britse Leyland producten zoals de Austin Allegro zou vinden. De 1750 en de twin-carburateur 1750 HL modellen leverden goede prestaties voor die tijd.

 

Austin Maxi interieur

Interieur van de Austin Maxi

 

De Maxi werd gekenmerkt door een ruim interieur, comfortabele passagiersplaatsen, een concurrerende prijzen en redelijke vaste kosten, maar dit woog slecht op tegen het saaie interieur en de slechte bouwkwaliteit. Een ongewone eigenschap van de Maxi was dat de achterbank zowel naar voren als naar achteren kon worden gevouwen. In combinatie met volledig verstelbare voorstoelen gaf dit genoeg ruimte voor een slaapplaats.

 

Tegen het einde van de levensduur van de Maxi’s , in 1980 , werd een licht herziene model op de markt gebracht als de “Maxi 2”.

 

Einde van de productie van de Austin Maxi

Op 8 juli 1981 kwam er een einde aan de productie van de de Austin Maxi’s en werd het model vervangen door de kleinere Austin Maestro.

 

Ondanks zijn praktisch ontwerp en opmerkelijke ruimte-efficiëntie haalde de Maxi nooit de geplande verkoopdoelstellingen. BL beslissingen van het management met betrekking tot de Maxi hadden aanzienlijke gevolgen voor de rest van de auto line-up. BL marketing verordende dat de Maxi de enige auto moet worden in het hatchback segment. Deze houding werd voortgezet tot de jaren 1980 en hierdoor kregen de Morris Marina, Austin Allegro en Princess modellen geen hatchback varianten ondanks dat de ontwerpen er al lagen en de markt er ook om vroeg. De enige andere BL auto die als hatchback uit kwam waren de Austin Ambassador (een herziene Princess) en de Rover SD1, die een grote vierdeurs coupé/ hatch was. Het succes van de Volkswagen Golf en de Volkswagen Passat hatchbacks in het midden van de jaren zeventig toont de omvang van de gemiste kans aan.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant