MENU

Austin Healey Sprite

De Austin Healey Sprite is een klein Engelse zeer eenvoudig uitgerust 2 zits sportwagentje dat destijds voor de bijzonder lage prijs van 669 Engelse ponden te koop was. Tijdens de Earls Court Motor Show van 1952 presenteerde de Donald Healey Motor Company haar nieuwe sportwagen onder de naam Healey 100.

 

Austin Healey Sprite 1958

Austin Healey Sprite uit 1958

 

De Healy Sprite was een voortzetting van het succes van de Austin Seven en Austin wilde met deze auto een betaalbare auto voor iedereen maken. In 1958 werd de Austin Healey Sprite MkI door de fabrikant British Motor Corporation (BMC) op de markt gebracht. Om de kosten zo veel mogelijk te drukken werd voor deze auto een reeds bestaand iets opgevoerd motorblok uit de Austin “A” serie als krachtbron gebruikt.

 

De Sprite was oorspronkelijk ontworpen door constructeurs van de Donald Healey Motor Company die de rechten echter aan BMC doorverkochten. Vanwege zijn kenmerkende uiterlijk met de bol uitspringende koplampen heeft de Austin Healey Sprite de bijnamen Frogeye of Bugeye gekregen. Eigenlijk wilde men het model met klapbare koplampen uitbrengen maar vanwege de extra productiekosten zag men hiervan af en werden de koplampen vast bevestigd waarmee ze de auto zijn eigen identiteit gaven.

 

In maart 1958 werden de eerste Sprite’s uit de MG fabriek in Abingdon afgeleverd. Ondanks het wat afwijkende uiterlijk werd het model enthousiast ontvangen door zowel de pers als het publiek. De pers was positief over de uitstekende rijeigenschappen. Het model was niet erg ruim, maar voldeed aan de eisen waarvoor hij ontworpen was: maximale fun om te rijden en minimale kosten voor onderhoud. Het was een unieke auto, met een voorzijde die als één geheel naar voren kon worden gekanteld. Daardoor waren zowel de motorruimte en de voorwielophanging uitstekend te bereiken.

 

De vering aan de voorzijde bestond uit spiraalveren met zogenaamde armschokbrekers. Aan de achterzijde kreeg de Sprite een starre achteras uit de A35 met de kwart-elliptische bladveren en eveneens armschokbrekers. Er waren geen deurknoppen aan de buitenkant en ook geen sloten. De deurtjes waren alleen van binnenuit te openen via de afneembare side-screens. Een kofferdeksel om in de bagageruimte te komen ontbrak ook. Het reservewiel en de kleine bagageruimte waren alleen bereikbaar door de leuningen van de stoeltjes naar voren te klappen. Het interieur was eenvoudig maar sfeervol en typisch Brits. De twee kleine, met skai beklede kuipstoeltjes zaten prima, maar vloerbedekking ontbrak. Zowel de vloer als transmissietunnel waren bekleed met eenvoudige rubberen matten.

 

De Sprite was uitgerust met stalen velgen met ventilatiegaatjes en wieldoppen met het Austin Healy-logo. Bij de dealer konden diverse extra’s worden besteld, waaronder een kachel, toerenteller en ook was er een hardtop leverbaar. Spaakwielen waren van de fabriek af niet als optie leverbaar. Deze waren alleen op speciale bestelling te verkrijgen via de Donald Healey Motor Company. Donald Healey leverde daarnaast een hele range aan extra’s, zoals een conversie naar Dunlop/Girling schijfremmen aan de voorzijde en grotere remtrommels achter, een heel tuning-programma voor de motor en een eigen model hardtop met hogere side screens.

 

Ook de Italiaanse fabrikant Innocenti maakte de Sprite in licentie (1961 tm 1968). Hiervoor gebruikte men wel het oude standaard productiechassis maar met een herontworpen carrosserie. Deze auto’s werden als Innocenti 950 en 1100 Spider op de markt gebracht met de volgende motorspecificaties.

  •  Innocenti 950. 1961–1964. 948 cc, 46 pk bij 6000 rpm en 72 Nm bij 3000 rpm
  • Innocenti 1100. 1962–1964. 1098 cc, 56 pk bij 5500 rpm en 84 Nm bij 3250 rpm

Op 24 mei 2008 heeft, dankzij grote inzet van diverse clubs als de Midget en Sprite Club, Healey Drivers Club, Austin Healey Club en MG Car Club, de officiële 50-jarige verjaardag van de Austin Healey Sprite introductie plaatsgevonden in het ‘Heritage Motor Centre’ in Gaydon.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant