MENU

Aston Martin V8 Vantage Zagato

Aston Martin wilde een concurrerende versie van hun DB4 racewagen en vroeg Zagato om met een ontwerp te komen. De Italiaanse carrosserie bouwer was gespecialiseerd in de bouw van gestroomlijnde lichtgewicht bodies die perfect waren voor de racerij. De DB4 GT Zagato was fraai, maar niet erg succesvol. Zo’n twintig jaar later besluiten Aston Martin en Zagato de DB4 tijden te laten herleven door een limited edition Zagato versie van de V8 Vantage te bouwen.

 

Aston Martin V8 Zagato 1986

Aston Martin V8 Vantage Zagato uit 1986

 

De bedrijven kondigen de plannen aan op de Motorshow van Genève in 1986, waar een eerste schets werd getoond van de nieuwe auto. Zagato maakte de V8 Vantage kleiner en lichter, waarmee de topsnelheid boven de 300 km/u kwam te liggen​​. De productie werd beperkt tot slechts 50 exemplaren. Lang voordat het daadwerkelijke ontwerp werd voltooid, had Aston Martin de aanbetalingen voor de volledige productie al ontvangen.

 

Het klonk allemaal geweldig, totdat uit tests bleek dat de nieuwe brandstof injectie versie van de V8-motor niet krachtig genoeg om de 300 km/u te halen. Dit was relatief eenvoudig op te lossen door de motor te voorzien van Weber carburateurs, maar dit maakte de motor aanzienlijk groter. Helaas was er geen ruimte onder de aerodynamische Zagato motorkap om deze motor te huisvesten zodat het team ofwel genoegen moest nemen met een lagere topsnelheid of het design van de motorkap moest aanpassen om de motor te laten passen. Aston Martin koos voor het laatste waardoor de auto een enorme bult in de motorkap kreeg.

 

Er was gelukkig ook goed nieuws: de V8 Vantage Zagato was 10 % lichter en aanzienlijk korter wat zorgde voor een veel betere handling van de auto. Zagato stonden bekend om hun controversiële styling. Het eindproduct was gemakkelijk herkenbaar als een Zagato ontwerp door het ‘double bubble’ dak wat toch wel een handelsmerk was en daarnaast de verschillende badges die op de auto werden aangebracht.

 

Aston Martin V8 Vantage Zagato

Aston Martin V8 Vantage Zagato cabrio uit 1986

 

Een jaar na de officiële aankondiging, is de Aston Martin V8 Vantage Zagato onthuld op de Autoshow van Genève in 1986. De productie was beperkt tot twee auto’s per maand en duurde tot 1988. Helaas werden veel exemplaren gekocht door beleggers, die ze in de opslag zetten en wachtten op een flinke prijsstijging. Hierdoor was de V8 Vantage Zagato uitzonderlijk zeldzaam. Peak prijzen werden bereikt rond 1989, toen er exemplaren verkocht werden voor 500.000 pond. Misschien is het poëtische rechtvaardigheid, maar al diegenen die hun Zagato’s als belegging kochten, werden in de steek gelaten met de huidige prijzen die rond de 70.000 pond schommelen.

 

Smaken verschillen, maar we kunnen wel stellen dat de Aston Martin V8 Vantage Zagato een zeer opvallend en controversieel ontwerp was, iconisch voor de jaren 1980. Wat die beleggers mistten was dat waar de V8 Vantage Zagato echt voor bedoeld was: rijden! Het was een ware opvolger van de legendarische DB4 GT Zagato.

 

Aston Martin V8 Zagato interieur 1988

Interieur van de Aston Martin V8 Vantage Zagato uit 1988

 

Aston Martin V8 Zagato


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant