MENU

Aston Martin Series 1

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog namen twee mannen met succes deel aan heuvelklim in een aangepaste Singer-sportwagen. Maar voor ingenieur Robert Bamford en sportieve automobilist Lionel Martin was het bouwen van hun eigen auto hun ultieme doel.

 

Aston Martin Series 1

 

Het bedrijf om de auto te bouwen werd opgericht in 1913 onder de naam Bamford & Martin Ltd en in 1914 werd de naam van het nieuwe merk aangekondigd als Aston-Martin. ‘Aston’ is afkomstig van ‘Aston Clinton’, een beroemde klimlocatie waar Bamford veel succes had. Het werd ook goedgekeurd door Kate Martin, de vrouw van Lionel, dus de nieuwe auto zou hoog op een alfabetische lijst van autofabrikanten verschijnen.

 

De allereerste auto, ‘Coal Scuttle’, werd geregistreerd in 1915, een tweede auto was pas in 1920 na de Eerste Wereldoorlog klaar. Aanvankelijk bouwde Aston Martin succesvolle raceauto’s in de categorie 1500cc lichte auto’s, maar ondanks hun succes op het circuit verliepen de productie en verkoop traag en Bamford & Martin werd in 1925 onder curatele gesteld. Gedurende deze tijd werden er slechts 61 auto’s gebouwd, waarvan er 25 vandaag de dag nog intact zijn.

 

Een nieuw tijdperk begon in 1926 toen het nieuwe bedrijf van Aston Martin Motors Ltd. werd opgericht met A.C. (Bert) Bertelli en Bill Renwick als directeuren. Beschouwd als de vader van Aston Martin, bracht Domenico Augustus Cesare Bertelli het bedrijf door turbulente tijden met verschillende financiers. Er werden uitstekende en exclusieve wagens geproduceerd zoals de International, Le Mans en de Ulster en het bedrijf deelde vele successen op het racecircuit met de 1½ liter wagens, ook tijdens de 24 uur van Le Mans.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant