MENU

Aston Martin DBS

In 1967 werd de Aston Martin DBS op de markt gebracht met de bedoeling om de DB6 te vervangen, maar de productie van de DB6 bleef echter doorlopen tot 1970. Naar aanleiding van marktvraag werd er ook een V8 ontwikkeld.

 

Aston Martin DBS

Aston Martin DBS

 

In 1966 had designbureau Touring in Milaan de opdracht gekregen om de vervanger van de DB6 te ontwerpen en het bureau leverde twee ontwerpen van opvallende prototypes voordat het failliet ging.

 

William Towns werd aangetrokken om het design van de auto alsnog te maken en deze werd onthuld op Blenheim Palace op 25 september 1967 als een limited edition. In zijn oorspronkelijke gedaante zou de DBS een zescilinder krijgen in standaard of Vantage vorm zoals gebruikt in de DB6. Het oorspronkelijke plan was om een geheel nieuwe V8-motor te gebruiken, maar deze was niet op tijd klaar.

 

De strakke, moderne lijnen van de nieuwe DBS vierzitter vielen in de smaak bij het publiek en de opvallende grille was onmiskenbaar Aston Martin. In april 1972 werd een herziene DBS geïntroduceerd met twee koplampen in plaats van vier. Van deze Aston Martin Vantage, werden 70 exemplaren gebouwd.

 

De tweede Aston Martin die een rol kreeg in de James Bond filmserie, was een DBS in ‘On Her Majesty’s Secret service’. Dit was een eenmalige rol voor Bond acteur George Lazenby en ook de DBS zou slechts 1 keer zijn opwachting maken. Het zou nog 18 jaar duren voordat 007 opnieuw in een Aston Martin zou rijden.

 

De Aston Martin DBS had een 280 PK sterke zescilinder motor die zorgde voor een topsnelheid van 210 km/u en een sprint naar de honder in 7,1 seconden.

 

Aston Martin DBS V8

Op 27 september 1969 komt er een DBS op de markt met de langverwachte V8 motor die een top haalt van zo’n 250 km/u. Net als bij de zescilinder, was het ontwerp van de nieuwe V8-motor het werk van Tadek Marek. Met een capaciteit van 5340cc en 4 bovenliggende nokkenassen met Bosch mechanische brandstofinjectie, was de DBS V8 de snelste 4-zits productie auto ter wereld van dat moment. Deze motor stond aan de basis van alle Aston Martin krachtbronnen voor de komende 20 jaar.

 

Aston Martin DBS Vantage 1969 klokken

De klokken van een Aston Martin DBS Vantage uit 1969

 

Naast de vervanging van de motor, werden er nog een aantal aanpassingen doorgevoerd. zoals de speciaal ontworpen 15 inch GKN lichtmetalen velgen (in tegenstelling tot de kenmerkende spaakwielen op de gewone DBS), met geventileerde remschijven en de auto was ook beschikbaar als automaat.

 

Aston Martin DBS V8 1969

Aston Martin DBS V8 uit 1969

 

Samen met de 6 cilinder DBS , werd de DBS V8 geproduceerd tot mei 1972, waarna de auto het design met de latere enkele koplamp kreeg. Nieuwe eigenaar, Company Developments Ltd, doopte de auto om tot de AM V8.

 


Aston Martin DBS


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant