Armstrong Siddeley Whitley

De Armstrong Siddeley Whitley was een grote naoorlogse sportsedan en was een model binnen de 16/18 pk serie gemaakt tussen 1946 en 1954. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Armstrong Siddeley volledig gewijd aan het produceren van oorlogsmaterieel, waarbij commercieel werk zelfs verboden was tot na de oorlog. Het was dan ook een verrassing toen het bedrijf kort na de oorlog in mei 1945 de eerste Britse autofabrikant was die de introductie van een geheel nieuw model aankondigde. De inkt van de getekende vrede was net droog en in december van dat jaar rolden de eerste 12 auto’s al de fabriek uit.

 

Dit nieuwe model kreeg een 16 pk motor en was verkrijgbaar als vierzits, tweedeurs Hurricane of vierdeurs Lancaster, met modelnamen Typhoon en Whitley die later beschikbaar zouden komen. Tijdens de productierun werd de 16 pk-motor, die in feite een vooroorlogs ontwerp was, vergroot van 2,0 liter naar 2,3 liter. Deze modellen waren bedoeld voor de consumenten die wat te besteden hadden maar de grote luxe auto’s met chauffeur uit de jaren dertig hadden weinig plaats in een strenge naoorlogse samenleving. Acht jaar lang waren de 16/18 pk-auto’s de enige modellen van Armstrong Siddeley.

 

Armstron Siddeley Whitley

Armstron Siddeley Whitley

 

De Whitley was de laatste van de eerste naoorlogse reeks modellen. De Whitley werd in verschillende uitvoeringen gebouwd. De meest voorkomende zijn de 4 of 6 licht saloons, maar tussen 1950 en 1952 werden er ook limousines gebouwd op een chassis met langere wielbasis.

 

Armstrong Siddeley whitley

 Armstrong Siddeley modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant