Armstrong Siddeley Sapphire

De Armstrong Siddeley Sapphire was een grote auto die werd gebouwd tussen 1952 en 1960. Het model was makkelijk te herkennen aan het sphinx embleem dat op de traditionele Armstrong Siddeley V-vormige grille was gemonteerd. De Sapphire 346 kwam ook uit als limousine versie met een langere wielbasis en was een imposante verschijning

 

Introductie grote 346 Sapphire

In 1952 introduceerden de Britse autobouwer de 346 Sapphire die de overtuiging van het bedrijf weerspiegelde dat er betere tijden aanstaande waren. Deze grotere auto met een 3,4 liter motor had meer luxe, werd door vakmensen gebouwd en was bedoeld voor zowel de beroepsklasse als de koetshandel, en had genoeg stijl om met een chauffeur te rijden zonder dat dit er vreemd uitzag. De prestaties waren goed evenals de kwaliteit, maar de stevige concurrentie van onder meer Bentley, Jaguar en Rover was duidelijk merkbaar. De markt voor auto’s zoals de Sapphire liep terug. In 1955 werden de kleinere 234 en 236 Sapphires geïntroduceerd. Deze auto’s hadden weinig gemeen met de grote 346 Sapphire, ze hadden het modernste koetsontwerp dat het bedrijf kon bedenken, maar ze misten elegantie, en hoewel de prestaties zeker goed waren, waren deze ‘baby’-Sapphires geen commercieel succes.

 

armstrong siddeley saphire

Armstrong Siddeley Sapphire

 

Introductie kleinere modellen

De 234 en 236 waren twee modellen die identiek waren qua uiterlijk, maar ze werden verkocht met verschillende motoren met verschillende prestatiekenmerken. De 234 had optioneel spaakwielen in plaats van de standaard wielen. De 234 werd geproduceerd tussen 1955 en 1958 en had een vier-cilinder 2290 cc versie van de 346 motor. De transmissie was een handgeschakelde vierversnellingsbak met optionele overdrive. Van deze 234 werden er 803 gebouwd.

 

De 236 werd gemaakt tussen 1955 en 1957 en gebruikte de zescilinder 2310 cc motor uit de Armstrong Siddeley Whitley. Deze motor werd bediend middels een handgeschakelde versnellingsbak, maar daarnaast werden veel versies uitgerust met een Lockheed manumatic ‘koppelingsloze’ transmissie. Overdrive was optioneel beschikbaar. Van de 236 werden slechts 603 exemplaren gebouwd.

 

Armstrong Siddeley sapphire interieur

Armstrong Siddeley Sapphire interieurArmstrong Siddeley modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant