MENU

Amphicar

De Amphicar, oorspronkelijk Eurocar genoemd, was het levenswerk van de auto-ontwerper Hans Trippel (1908-2001), die zich tot op hoge leeftijd bezighield met het maken van amfibievoertuigen. Hij werkte eerder voor Bugatti tijdens de Tweede Wereldoorlog en hij was de ontwerper van de deuren van de Mercedes Gullwing.

 

amphicar tekening
De Amphicar model 770 ging in productie in 1961 en het was de bedoeling dat het verkocht zou gaan worden op de Amerikaanse markt met een eerste shift van 25.000 exemplaren. Het is de enige amfibieauto die in serie is gemaakt voor particulier gebruik. De carrosserie kwam uit West-Berlijn, de motor was een 38 PK sterke viercilinder uit de Triumph Herald die goed was voor 12 km/u op het water en 105 km/u op land. De versnellingsbak was gebaseerd op die van de Porsche 356 en er kwamen zelfs onderdelen uit de voormalige DDR. De auto werd gebouwd in Berlijn en was leverbaar in Fijord groen, Beach Sand wit, Regatta rood en Lagoon blauw.

 

amphicar voorzijde

 

amphicar achterzijde

 

In totaal zijn er 3878 exemplaren geproduceerd. De verkoop van het model viel tegen, onder meer door de stevige prijs van ruim 10.000 Duitse mark. Daarnaast was de Amphicar ook geen comfortabele auto en waren de prestaties op de weg matig, met een topsnelheid van 105 km/u. Op het water kwam het model niet verder dan 12 km/u en dienden de voorwielen als roer, wat de wendbaarheid niet ten goede kwam. Niet geheel onbelangrijk was het feit dat de auto niet helemaal waterdicht was en een tochtje op het water was dan ook geen sinecure. In 1962 wist een dappere bestuurder wel met een Amphicar het Kanaal over te steken.

 

In 1967 overleed een van de belangrijkste investeerders. En toen in 1968 de Amerikaanse wetgeving strenger werd gemaakt, viel het doek voor de Amphicar. Onder liefhebbers van oude auto’s is de Amphicar nog steeds in trek.

 

Adventures in Automotive Buoyancy: 2011 Amphicar Swim-In, Grand Lake St. Marys, Celina, Ohio-Part 1


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant