MENU

Alpina

Alpina is een Duitse automobielconstructeur, de modellen van dit merk zijn allemaal gebaseerd op BMW-modellen. Daarom krijgt elk model ook de BMW-prefix, zoals in bijvoorbeeld de BMW Alpina B3 Bi-Turbo. De “B” als prefix bij de naam van de modellen staat voor benzine, de “D” staat voor diesel. De slogan van Alpina was jarenlang “Perfektion im Detail”.

 

Alpina History (BMW Alpina)

 

Ondernemersgeest kon Bovensiepen niet worden ontzegd. Maar een carrière in de zaak met kantoormachines van zijn vader zag hij niet zitten. Na zijn eindexamen was hij, naast een begonnen maar nooit afgemaakte studie, vooral druk met het handelen in auto’s en aandelen. Dat ging hem niet altijd even goed af: op twintigjarige leeftijd ging hij bijna failliet. Een paar jaar later betrok Alpina een nieuwe fabriek in Kaufbeuren en achter het moderne kantoorgebouw en de (voor die tijd) hightech productieafdeling stond nog een golfplaten gebouwtje. Daarin startte Burkard een project voor het ‘seriematig produceren van opvoersets voor middenklassewagens met 1,5 liter viercilindermotoren’ naar het voorbeeld van tuners als Abarth en Nardi. Bij die laatste liet hij in Turijn als ‘blauwdruk’ zijn Fiat 1500 opvoeren. De motor, die nog geen 8 pk sterker was dan voorheen, hield er al na 50 kilometer mee op in een wolk van blauwe rook.

 

Bovensiepen switchte van de Fiat 1500 naar de BMW 1500 die een modernere motor met een vijfmaal gelagerde krukas en een bovenliggende nokkenas. Toen in 1961 BMW de 1800 presenteerde op de IAA in Frankfurt, stond de jonge ondernemer op de stand van Weber met zijn tuning-kit voor bezitters van de BMW 1500. Onder de ruitenwissers van alle BMW’s op de parkeerplaats had hij een flyer gestopt met daarop ‘Enorm veel meer vermogen voor uw BMW 1500 met een 90 pk Alpina-set’.

 

Alpina wordt getest

Bovensiepen was ook zo slim en gedreven om direct na de autotentoonstelling met zijn opgevoerde BMW naar het kantoor van automagazine Auto, Motor und Sport te rijden en daar aandacht te vragen voor zijn speciale BMW 1500. De professionele installatie leverde hem een test op en in een volgend nummer van het blad viel te lezen hoe de redacteur verrast was door de uitstekende acceleratiecijfers van de aangepaste BMW.

 

Een volgend bezoek stond al snel in de agenda. Dit keer was de charismatische, maar ook botte verkoopchef van BMW, Paul Hahnemann, aan de beurt. Die had wel oren naar het verhaal van Bovensiepen, want zo konden klanten die net een 1500 hadden gekocht de prestaties van hun auto achteraf naar het niveau van de 1800 brengen. Er was namelijk wel wat gemopper onder 1500 bezitters omdat de 1800 al een jaar later op de markt was gekomen.

 

Na een test door BMW ging er een servicebulletin naar alle dealers waarin stond dat de fabrieksgarantie na inbouw van het Alpina-systeem behouden zou blijven. Het bleef natuurlijk niet bij de set voor de 1500: ook de 1600, 1800 en 1800 TI kregen een Alpine-upgrade mogelijkheid, waartoe ook cilinderkoppen en nokkenassen behoorden. Het eerste logo van Alpina, dat in ronde vorm op stuurwielen en wielnaafdoppen verscheen, toonde dan ook heel toepasselijk een carburateur op de linker- en een nokkenas op de rechterhelft.

 

De BMW 2002ti was het topmodel van BMW, maar de BMW Alpina 2002 was sneller door de tuningkit die geleverd werd. In 1973 lanceerde Alpina de BMW Alpina 2002tii, die even snel en tegelijk zuiniger bleek te zijn dan het toenmalige topmodel van BMW, de 2002 Turbo.

 

BMW 2002 Alpina

BMW 2002 Alpina

 

Vanaf 1968 was het merk actief in het Europese Toerwagenkampioenschap. In 1970 en 1973 wonnen ze dit kampioenschap en in 1970 wonnen ze ook de 24 uur van Francorchamps. Coureurs die voor Alpina reden, waren onder andere: Derek Bell, Harald Ertl, Hans Stuck, James Hunt, Niki Lauda en Jacky Ickx. In 1978 stopte Alpina met competitie na zo’n tien jaar actief te zijn geweest. De voornaamste reden hiervoor was dat het bedrijf ondertussen officieel erkend werd als autoconstructeur.

 

Alpina wist haar plaats op de markt te behouden door te innoveren: vanaf 1985 kregen alle modellen een katalysator en in 1992 werd het de allereerste constructeur met (de voorloper van) een manueel/sequentieel bedienbare automaat (Switch-Tronic). In 1996 lanceerde het merk de elektrisch verwarmde katalysator, die een enorme vooruitgang betekende op vlak van de uitstoot van schadelijke gassen. Het Duitse Alpina bouwt nog altijd modellen op basis van BMWGarages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant