MENU

AC Cobra

De Cobra is uitgegroeid tot een fenomeen onder de klassieke sportwagens. Het model werd gebouwd tussen 1962 en 1977 en originele exemplaren zijn zeer kostbaar. Er zijn ook een hoop replica’s van het model gebouwd.

 

Geschiedenis van de AC Cobra

De oorpsrong van de Cobra ligt bij de AC Ace: een Engelse sportwagen die eerder charmant dan temperamentvol genoemd kon worden en het was zeker geen model waarmee je de keien uit de straat kon trekken want onder de kap lag een 2 liter Bristol motor.

 

In 1961 werd de productie van de motorblokken in de fabriek in Bristol onderbroken en dus had de AC Ace geen krachtbron om de fabriek van AC mee te verlaten. De Amerikaan Carroll Shelby loste dit op voor AC met een Ford V8 4,3 liter ‘small block’, die niet zwaarder was en niet meer ruimte nodig had dan de oude Bristol zescilinder maar wel twee keer zoveel PK’s leverde. Vanaf 1962 verlieten de AC’s zonder motor de fabriek in Thames Ditton en gingen op transport naar de Californische werkplaats van Shelby in de VS. Shelby zijn aangepaste versie van de AC een naam die hij al een tijdje in zijn hoofd had: Cobra.

 

AC Cobra Mark III 1965

AC Cobra Mark III uit 1965

 

Van small block naar big block

Al vrij snel besloot Shelby om de AC’s uit te rusten met de Ford V8 7 liter ‘big block’ met maar liefst 480 PK . Het resultaat was een sportwagen met een gewicht/PK-verhouding en de acceleratie van een snelle sportmotor. De Cobra ging in minder dan vier seconden naar de 100 km/h

 

AC Cobra fast, loud getaway! [HD]


AC modellen shelby-cobra


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant