MENU

AC Invacar

De Invacar werd gebouwd tussen 1960 en 1977. Alle Invacars waren eigendom van de overheid en werden verhuurd aan gehandicapte bestuurders als onderdeel van hun arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gebruik van de Invacars liep sterk terug na de introductie van de Motability regeling, die gehandicapte bestuurders de mogelijkheid bood om in een conventionele auto met aangepaste opties te rijden.

 

AC invacar

AC invacar

 

In de vroege jaren 1970 werd het piepkleine motortje van de Invacar vervangen door een veel krachtiger 4-takt 500 cc of 600 cc Steyr – Puch motor waardoor de auto een top kreeg van 132 km/u. De van glasvezel gemaakte ijsblauwe Invacars met de bijnaam Ministerie Blue naar het ministerie van Volksgezondheid, werd in de de jaren zestig en zeventig met tienduizenden geproduceerd. Ook werden er nog een aantal wijzigingen aangebracht waaronder een verlengde wielbasis, grotere spoorbreedte en het gebruik van Austin Mini wielen. Uiteindelijk werden er eer dan 50 varianten geproduceerd tot het einde in 1977.

 

Op 31 maart 2003 werden de Invacars uit veiligheidsoverwegingen verbannen van de Britse wegen. Er waren nog ongeveer 200 Invacars in Groot-Brittannië voor de recall 2003 en het bijbehorende sloopprogramma. Honderden opgeslagen Invacars werden ook gesloopt, samen met al hun onderdelen. Een paar exemplaren bleven in de handen van particuliere eigenaren en musea in Groot-Brittannië en in het buitenland.

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant