MENU

AC

AC is een Brits sportwagenmerk. De naam is de afkorting van Autocarrier wat ‘bestelwagen’ betekent.

 

AC - Hand Made British Cars

 

Geschiedenis van AC

De geschiedenis van het merk begon met de samenwerking tussen twee Engelse pioniers: slager John Portwine en ontwerper John Weller. In 1902 startten zij hun eerste project. In 1907 ontwikkelden ze een eenvoudige driewieler. De afkorting AC was geboren. In 1903 presenteerde AC een twee-cilinder 10 PK model en een vier-cilinder 20 PK model op de British Motor Show.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield AC zich bezig met de productie van granaten en ontstekingen. Maar na de Eerste Wereldoorlog startte de autoproductie met de twee-zitter, vier cilinder auto, welke werd verkocht voor 255 Britse ponden. De auto’s waren direct succesvol in wedstrijden, officiële races zoals de Land’s End en ze werden met succes bereden door particulieren in bergbeklimmingen.

 

Eind jaren twintig waren er zeven verschillende modellen te koop variërend van de Aceca tweezitter coupé tot een lange wielbasis coachbuilt saloon. De output van de AC zes-cilinder motor werd versterkt van 40 naar 56 PK. De AC Car Company was op dit moment een van Engelands grootste automobiel fabrikanten. In 1929 werd AC Cars overgenomen door William Hurlock jr. Zijn familie bleef tot in de jaren tachtig verbonden aan het merk AC. Zijn verdienste was het vooral om het merk naar een hoger niveau te tillen, ergens tussen Jaguar en Alvis in.

 

Aceca 1930

Aceca uit 1930.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog legde het merk zich weer toe op de productie van auto’s. Langzaam, na veel ontwikkeling en verbeteringen groeide de productie. Rond 1950 werden er vijf auto’s per week geproduceerd van het twee liter model. Dit model was in verschillende versies verkrijgbaar.

 

AC 2-Liter Sports 1949

AC 2-Liter Sports uit 1949.

 

Tot 1953 bleef AC traditionele auto’s bouwen, maar in dat jaar werd de AC Ace aan het publiek voorgesteld. De Ace was een sportieve auto, met een licht buizenframe en de eigen AC-motor. Het ontwerp was afkomstig van John Tojeiro. Twee jaar later werd een coupe model uitgebracht, de AC Aceca. Omdat de eigen motor aan het eind van de ontwikkelmogelijkheden raakte, heeft AC een motor van Bristol ingezet en de laatste wagens werden voorzien van een 6 cilinder Ford motor. Een ruimer model, de Greyhound, werd in 1962 voorgesteld en die was voorzien van de Bristol 2.2 liter motor.

 

AC Cobra

AC is voornamelijk bekend geworden door de Cobra. Deze uitvoering van de AC Ace is bedacht door de bekende Texaan Carrol Shelby. Hij gebruikte de AC Ace en lepelde daar een enorme Amerikaanse Ford V8 in en ‘the rest is history’. Tot op de dag van vandaag vinden de Amerikanen dat het een Amerikaanse auto is, terwijl de Engelsen het als een Britse auto beschouwen.

 

AC Cobra markIII 1965

AC Cobra Mark III uit 1965.

 

In 1965 wint de AC Cobra de ‘Sports Car World Championship’. Twee jaar later komt AC met de 428 Een sportwagen met een cilinderinhoud van maar liefst zeven liter en een carrosserie ontworpen door Frua of Turin. Van deze versie werden 29 open en 51 Fastback auto’s geproduceerd tot in 1973.

 

AC 428 1969

Eén van de 51 gebouwde AC 428’s uit 1969.

 

AC Ace Hawk 1969

AC Ace Hawk uit 1969.

 

In 1986 werd Ford samen met Autokraft de eigenaar van AC. Autokraft nam het aandeel van Ford in 1992 over. De AC fabriek van Autokraft werd verplaatst naar Brooklands (naast de oude racebaan). In 1997 werd AC verkocht aan Alan Lubinsky en in 2004 is de fabriek verhuisd naar Guildford. De Cobra wordt ook nagemaakt door zeer veel kleine fabriekjes, replicabouwers (om maar twee namen te noemen: Het Duitse CN en het Canadese B.R.M.) en het model is ook als zelfbouw pakket leverbaar.

 

AC wordt nu nog gemaakt en de Cobra is nog altijd te koop. de Shelby Cobra 427 is ook nog te bestellen, dat wil zeggen in de Verenigde Staten. Overigens heeft Ford een prototype van een ‘nieuwe’ Cobra gelanceerd. En ook nu weer heeft Carrol Shelby zich bemoeid met het ontwerp. AC is verhuisd naar Malta. Alan Lubinsky is in maart 2008 gevlucht van Malta en liet ruim een half miljoen aan schuld achter bij de Maltese overheid en diverse toeleveranciers. De fabriek ligt stil.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant