MENU

Auto polijsten. Zelf doen of laten doen?

Je auto polijsten kan veel voldoening geven, maar je moet wel weten wat je doet! Ondiepe krassen zoals swirls zijn vaak nog wel goed te herstellen zonder zware ingrepen maar dit kan alleen als de krassen niet te diep zijn.

 

Wanneer een auto echter echt zijn maximale maximale glans en diepte moet terugkrijgen dan zul je machinaal moeten gaan polijsten. Uiteraard zijn er gespecialiseerde bedrijven die dit kunnen doen. Maar aangezien polijstmachines tegenwoordig ook overal worden verkocht, is het interessant om hier eens langer bij stil te staan. Je kunt dan ook beter een afweging maken of je dit zelf denkt te kunnen en aandurft of niet.

 

polijsten oldtimer

 

Machinaal polijsten

Bij polijsten haal je eigenlijk heel dunne laagjes van je lak af. Een normale gezonde lak is tussen de 160-180µm dik, waarvan de helft blanke laklaag. Het is in deze blanke laklaag dat je lakcorrectie zal kunnen uitvoeren door kleine deeltjes weg te nemen. Als je excentrisch polijst ga je maximaal tot 2µm daarvan wegnemen. Dit zal voldoende zijn om 80% van de lakdefecten te kunnen verwijderen. Waskrassen zullen, bij correct gebruik van de machine, normaal gesproken voor 90% verwijderd moeten zijn.

 

Diepere krassen zijn vaak moeilijker te verwijderen. Dit valt te verklaren door te kijken hoe een kras is opgebouwd. Een kras is als het ware een ‘V’ in de laklaag, die stap voor stap verwijderd wordt wanneer je gaat polijsten. Hoe grover de korrel/pad-combinatie en hoe hoger het toerental van de machine, hoe meer correctie er mogelijk is. Sommige krassen zitten echter zodanig diep in de laklaag dat ze niet volledig kunnen verwijderd, vaak kunnen deze krassen echter wel een heel stuk minder aanwezig zijn. Met polijsten eindig je altijd met een fijne korrel/pad-combinatie, om een zo glad mogelijk resultaat te behalen en daarmee maximale glans.

 

Polijstmachines

Polijstmachines komen in verschillende vormen waarbij de zwaardere machines vaak professioneel worden gebruikt en eigenlijk elke polijstklus aan kunnen. Bijvoorbeeld het compleet herstellen van een echte oldtimer waar de lak al jaren niet van is gepolijst. De lichtere machines zijn meer geschikt voor het aanbrengen van wax of sealant of voor het onderhoud van een relatief nieuwe auto. Machines die alleen roteren zijn eigenlijk niet voor thuisgebruik omdat het risico op schade bij incorrect gebruik erg groot is. Een excentrische polijstmachine is voor eigen gebruik de beste keuze.

 


 

RODAC polijstmachine 150 mm

rodac polijstmachine voor oldtimerDeze professionele polijstmachine werkt op luchtdruk, je hebt dus een compressor nodig. De diameter van de pads is 150 mm en je kunt polijsten tot een toerental van maar liefst 2500 rpm. Deze RODAC pneumatische polijstmachine 150 mm komt met 2 jaar fabrieksgarantie.

 

blank

 


 

Voorbereiding en materialen voor polijsten

Zoals bij elke klus is de voorbereiding alles, het maakt je werk eenvoudiger en je werkt efficiënter. Neem hier dus gewoon de tijd voor en ga niet zomaar ‘lukraak’ beginnen met polijsten. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn een polijstmachine, pads in verschillende formaten en types, polish, microvezeldoeken en tape om te kunnen afplakken

 

Wellicht overbodig om te vermelden, maar we doen het toch. Je auto moet uiteraard brandschoon en volledig droog zijn. Hoe je dit op een goede manier doet lees je onder andere hier.

 

De auto moet goed droog zijn om meerdere redenen. Een druppel water die onder je pad terecht komt kan voor spatten zorgen op andere panelen, panelen die al afgewerkt zijn. Ook kan er water op plastic of rubber terecht komen en daar witte vlekken nalaten. Een tweede reden is dat water veel tussen kieren en gaten blijft zitten. Hierdoor kan tape niet goed hecht op rubber en plastic tijdens het afplakken.

 

Afplakken

Een tweede noodzakelijke stap vóór het polijsten, is het afplakken. Deze stap niet of verkeerd uitvoeren kan leiden tot veel werk na het polieren of zelfs blijvende schade! Elke auto wordt afgewerkt met rubberlijsten en plastic panelen. Die onderdelen zijn echter blootgesteld aan alle externe factoren, zowel van de natuur maar ook bij het polijsten. Wanneer je tijdens het polijsten met de pad en polish over plastic of rubber zou gaan, kan je op twee manieren schade zien. Er kan polish in de poriën doordringen waardoor dat stuk een witte schine zal krijgen die moeilijk te verwijderen is. Erger nog is de mogelijke blijvende schade door het verbranden van materiaal, dit kan op plastic en rubber voorkomen. Nauwkeurig afplakken is dus absolute noodzaak en moet secuur gebeuren.

 

Afplakken is een nauwkeurig en tijdrovend werkje, elk stukje waar je tegen zou kunnen zitten moet afgeplakt worden. Bovendien moet je er voor zorgen dat de tape niet over de lak komt, anders heb je een smalle plaats waar er niet gepolijst wordt. Krassen en dofheid kunnen daar dus niet worden weggewerkt en dat wordt duidelijk na het verwijderen van de tape.

 

Plak de tape zorgvuldig over rubber, vermijd herplakken zoveel mogelijk want dan daalt de kleefkracht van de tape. Zorg ervoor dat je geen overlapping hebt, de tape moet zo min mogelijk over de lak hangen. Werk met zoveel mogelijke lange stukken tape. Hoe minder losse stukjes, hoe beter voor het polijstwerk.

 

het polijsten

Wat er bij het polijsten gebeurt, is het het aanbrengen van een korrel door een machine op hoge snelheid. Er wordt dus niet met een krasvullend product gewerkt, noch met een kleurmiddel, er wordt effectief een minimaal stukje blanke lak verwijderd. Dit gaat over 1% in de zwaarste gevallen, meestal is het zelfs nog een stuk minder.

 

Elk contact met de lak heeft het potentieel schade te maken, zelfs iets wat voor ons zacht aanvoelt kan schade veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om met een correcte doek polish af te nemen. De beste keuze is hiervoor is een dikke microvezeldoek omdat die van twee verschillende kanten is voorzien. Een diepe, dikkere kant die product heel goed opneemt en een dunne kant die perfect werkt om het meeste product af te nemen.

 

Voor elke stap neem je een andere microvezeldoek! Dus bij elk ander type polijstmiddel of glaze gebruiken we een nieuwe propere doek. Dit is noodzakelijk omdat er altijd minuscule polishresten nablijven na het polieren. Dit nemen we af met de gepaste microvezeldoek en dus zal die polish in je doek zitten. De korrel die in de polish zit, kan misschien nog niet volledig afgebroken zijn waardoor je die nu over de lak gaat wrijven! Hou de doeken voor verschillende stappen dus gescheiden om geen fouten te begaan.

 

autolak polijsten swirls verwijderen

 

De finishing touch

Tijdens het afwrijven maak je dus gebruik van beide zijdes. Je vouwt het doekje in 4 (of tot een formaat wat voor jou goed werkt) en zorgt er voor dat de dunne kant bovenaan zit. Hiermee ga je het meeste product verwijderen en dan werk je daarna af met de dikkere zijde. Bij het afnemen werk je in lange bewegingen en oefen je weinig druk uit. Je wrijft of streelt de polish er als het ware af. Hard duwen is niet noodzakelijk en doet meer kwaad dan goed. Mocht dit na verloop van tijd niet meer goed gaan, dan is je doek verzadigd. Het kan dus nodig zijn van af en toe een schone nieuwe microvezeldoek te pakken, om altijd alle product af te kunnen nemen en er geen restjes achterblijven.

 

Sommige polishes zijn minder makkelijk te verwijderen dan andere, dit ligt (normaal) niet aan de manier van werken maar gewoon aan het type polijstpasta. Andere producten bevatten smerende oliën en vetten om de polish mooi over de lak te laten glijden en het gebruiksgemak te verhogen. Deze olie kan echter schade kortstondig verbergen! Om zeker te zijn van het afnemen van alle polijstresten is het verstandig om een ontvettend product op alcoholbasis te gebruiken dat alle resten makkelijk oplost. Eénmaal vernevelen op het te behandelen oppervlak is in de meeste gevallen voldoende.

 

How to Polish a Car - Scratch Removal

 

The Ultimate Car Wash

Mocht je willen weten hoe een echte professional het aanpakt, kijk dan dit filmpje